6974 372 702 info@spyro.gr

Κοριοί Κινητών

Κοριοί Κινητών

Η σύγχρονη τεχνολογία έρχεται να αποδείξει ότι τίποτε, πια, δεν μένει κρυφό, κινητά τηλέφωνα, σταθερά και Ίντερνετ είναι ευάλωτα σε υποκλοπές.
Από τις πιο γνωστές μεθόδους είναι αυτή του «κλόνινγκ» (κατά το «κλωνοποίηση»). Προϋποθέτει να έχει κανείς πρόσβαση στο τηλέφωνο που τον ενδιαφέρει και να μπορεί να το αποσπάσει για λίγη ώρα.
Από τη στιγμή που βάλει στο χέρι του το κινητό, ο ενδιαφερόμενος κλέβει τους κωδικούς (κάθε κινητό έχει τη δική του «ταυτότητα», γνωστή ως ΙΜΕΙ), αντιγράφει την κάρτα sim με ηλεκτρονικό τρόπο και στη συνέχεια, με τον κατάλληλο εξοπλισμό (αρκεί και ένας σύγχρονος ηλεκτρονικός υπολογιστής), λαμβάνει το σήμα της κυψέλης που εκπέμπεται.
Ο δέκτης αποκωδικοποιεί το σήμα και, όταν χτυπά το πρωτότυπο τηλέφωνο, μπορεί σηκώνοντας το αντίγραφό του να ακούσει τη συνομιλία. Αντίστοιχη είναι η διαδικασία και για τα μηνύματα τα οποία, ωστόσο, μπορεί να διαβαστούν μόνο εφόσον ο συνδρομητής τα έχει προηγουμένως ανοίξει.

 

«Κλοπή» του σήματος

«Με τη μέθοδο αυτή ουσιαστικά κλέβει κανείς το σήμα από τον αέρα όπου εκπέμπεται η "ταυτότητα" του εκάστοτε κινητού και μπορεί μόνο να ακολουθεί τις κινήσεις του πραγματικού συνδρομητή. Δηλαδή, να διαβάζει τα μηνύματα μετά από εκείνον και να ακούει τις συνομιλίες εάν και εφόσον εκείνος απαντήσει στο τηλέφωνό του.
Ένα άλλο, όμως, τρωτό σημείο των κινητών τελευταίας γενιάς είναι το Bluetooth (ασύρματη επικοινωνία μεταξύ κινητών ή αξεσουάρ). Όταν ο κάτοχος του τηλεφώνου την ενεργοποιεί, είναι σαν να ανοίγει μια «πύλη» εισόδου στο κινητό του.
Όταν ο χρήστης πραγματοποιεί μια κλήση με ενεργοποιημένο το Bluetooth, συγχρονίζεται με το κινητό σε ένα συγκεκριμένο φάσμα συχνοτήτων. Αν κάποιος -μέσα σε μια απόσταση 10 μέτρων- ρυθμίσει το δικό του ασύρματο ακουστικό στην ίδια συχνότητα, θα ακούει τη συνομιλία του άλλου. Φυσικά, χρειάζεται εξοπλισμός.
Υπάρχουν και πιο εξελιγμένες συσκευές υποκλοπής των «κινητών» συνδιαλέξεων, οι οποίες εντοπίζουν το τηλέφωνο σε μια ακτίνα 100-300 μέτρων και ακολούθως παρακάμπτουν τους μηχανισμούς προστασίας του δικτύου και παρακολουθούν τη συνομιλία.
Τον εξοπλισμό αυτό διαθέτουν ευρωπαϊκές διωκτικές αρχές και έχει χρησιμοποιηθεί τουλάχιστον μία φορά στη χώρα μας, κατά την εξάρθρωση δικτύου διακίνησης ναρκωτικών.


«Δούρειος ίππος»

Αν, λοιπόν, μια μέρα σας χαρίσουν ένα κινητό, πρέπει να προσέχετε, αν βεβαίως έχετε λόγους. Το τηλέφωνο που σας δωρίζουν μπορεί να είναι οποιασδήποτε εταιρείας. Η διαφορά του, όμως, είναι ότι διαθέτει ένα διαφορετικό λογισμικό στο οποίο έχουν ενσωματωθεί μέσω του Ίντερνετ κάποιοι κωδικοί: Καλώντας κανείς τον συγκεκριμένο κωδικό (και όχι τον αριθμό) από άλλη συσκευή, μπορεί να ακούσει κάθε συνομιλία, χωρίς να γίνει αντιληπτός, ανεξάρτητα από την απόσταση.
Οι συνδιαλέξεις μεταφέρονται ουσιαστικά μέσα από την ίδια τη γραμμή του τηλεφώνου, σαν να πρόκειται για κανονική τηλεφωνική επικοινωνία, με τη διαφορά ότι ο ιδιοκτήτης του κινητού δεν μπορεί να το αντιληφθεί.
Παράλληλα το «κινητό-κατάσκοπος» έχει τη δυνατότητα να λειτουργεί και ως κοριός σε απόσταση 5 έως 6 μέτρων. Μπορεί η συσκευή να βρίσκεται σε ένα δωμάτιο.