6974 372 702 info@spyro.gr

Εξετάσεις DNA

Εξετάσεις DNA

Τρισεκατομμύρια κύτταρα συνθέτουν τον ανθρώπινο οργανισμό, στον πυρήνα των οποίων βρίσκεται περιέχεται το ανθρώπινο γονιδίωμα (DNA). Στο DNA μας είναι εγγεγραμμένη κάθε πληροφορία (γενετικός κώδικας) για την κατασκευή, λειτουργία και σύνθεση του οργανισμού μας, σε 23 ομόλογα ζεύγη χρωμοσωμάτων. Αυτός ο κώδικας κληροδοτείται από τους γονείς μας ( και  σε κάθε ζεύγος  ένα προέρχεται από τη μητέρα και ένα από τον πατέρα) και περιλαμβάνεται σε 30.000 γονίδια. 


Κλάδος της Βιολογίας είναι η Μοριακή Βιολογία, η οποία ασχολείται με τη λειτουργία των γονιδίων σε μοριακό επίπεδο και ο τρόπος μεταφοράς τους από τη μία γενιά στην άλλη, με τη βοήθεια των μεθόδων της μοριακής και γενετικής βιολογίας. Με τη βοήθειά της ερευνάται ο καθορισμός της καταγωγής και επιτυγχάνεται η ταξινόμηση των οργανισμών με επιστημονική αρτιότητα.


Κυρίαρχος είναι ο ρόλος της Μοριακής Βιολογίας στην έρευνα της παθογένεσης, της ανάπτυξης και της εξέλιξης των γενετικών νοσημάτων , όπου οι εναλλακτικές τεχνολογίες δεν μπορούν να αποδειχθούν επαρκείς. Ανιχνεύει τις αλλαγές του γενετικού υλικού που ευθύνονται για γενετικά κληρονομούμενα νοσήματα, όπως η Μεσογειακή Αναιμία και η Κυστική Ίνωση.

Επιπλέον, εντοπίζει την γενετική προδιάθεση σε νοσήματα, όπως καρκίνος, οστεοπόρωση κ.α. και δίνει τη δυνατότητα της προσυμπτωματικής διάγνωσης και πρόληψης των γενετικών αυτών βλαβών  σε συγγενή άτομα. Τέλος , καθοριστικός είναι και ο ρόλος της στον προγενετικό έλεγχο, με την εξακρίβωση και πρόληψη κυήσεων υψηλού κινδύνου.