6974 372 702 info@spyro.gr

Ενδο-σχολική Βία και Εκφοβισμός στα Σχολεία

Ενδο-σχολική Βία και Εκφοβισμός στα Σχολεία

Το πρόβλημα της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού στα σχολεία τείνει να γίνει διαχρονικό ενώ και η αντιμετώπιση του συγκεκριμένου κοινωνικού προβλήματος δεν πραγματοποιείται σε ικανοποιητικό βαθμό μέχρι σήμερα ιδιαίτερα σε ότι αφορά τους εκπαιδευτικούς.

Η ενδοσχολική βία μπορεί να εκδηλωθεί σε διάφορες μορφές μεταξύ των μαθητών όπως, σωματική με χειρονομίες, σπρωξιές ή ξυλοδαρμούς, λεκτική μέσω φραστικών επιθέσεων, προσβολών και απειλών, ψυχολογική και κοινωνική με αποκλεισμό και απομόνωση από παρέες και κοινωνικές δραστηριότητες, κλοπές ή καταστροφή προσωπικών αντικειμένων.

Οι επιπτώσεις που μπορεί να έχει ο εκφοβισμός και η ενδοσχολική βία στα παιδιά-μαθητές μπορεί να αποδειχθούν σε πολλές περιπτώσεις σοβαρές στη ψυχική υγεία και την κοινωνικότητα τους και ορισμένες φορές είναι δυνατόν να οδηγήσουν σε τραγικά αποτελέσματα, όπως αυτοκτονικές τάσεις.

Επίσης, τα παιδιά που είναι θύματα εκφοβισμού μπορεί να παρουσιάσουν φοβίες, να επιδιώκουν να απουσιάζουν συνεχώς από το σχολείο, να εμφανίζουν μαθησιακές δυσκολίες, να νοιώθουν συνεχώς άγχος και ανασφάλεια.

Δυστυχώς, σε πολλές περιπτώσεις τα διάφορα περιστατικά ενδοσχολικής βίας ή εκφοβισμού αποσιωπούνται, επειδή θεωρείται ότι εκθέτουν και στιγματίζουν τους θύτες, τα θύματα και το ίδιο το σχολείο που δεν τα προλαμβάνει.

Γενικότερα, εμφανίζεται και παρατηρείται ένα έλλειμμα ενημέρωσης και άγνοια που αφορά στη διαχείριση αυτού του κοινωνικού προβλήματος. Οι γονείς δύσκολα θα μιλήσουν με τα παιδιά τους σχετικά με το ζήτημα της ενδοσχολικής βίας, τα παιδιά-θύματα αποφεύγουν να ζητήσουν βοήθεια και οι εκπαιδευτικοί συζητούν ελάχιστα για συμπεριφορές βίας-εκφοβισμού ή πολλές φορές δεν παρεμβαίνουν όταν εμφανίζονται τέτοια φαινόμενα.

Τα στοιχεία και δεδομένα που υπάρχουν για τα φαινόμενα ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού, κάθε άλλο παρά καθησυχαστικά είναι. Σύμφωνα με αυτά, το 63% των μαθητών Δημοτικού, το 51% των μαθητών Γυμνασίου και το 36% των μαθητών Λυκείου στην Ελλάδα έχουν δηλώσει ότι υπάρχουν συμμαθητές τους που τους συμπεριφέρονται άσχημα.

Επιπλέον, αναφέρεται ότι το 89% των διαπληκτισμών στο προαύλιο αφορούν ύβρεις και το 47,7% ταπείνωση του μαθητή-θύματος, ενώ το 55% των παιδιών στο Δημοτικό αναφέρουν ότι κάποιος συμμαθητής τους τα έχει κοροϊδέψει ή βρίσει και το 37% ότι έχουν χτυπηθεί από άλλα παιδιά.

Ένα ακόμη ανησυχητικό σημάδι είναι το γεγονός ότι τα περιστατικά που αφορούν ενδοσχολική βία, εκτιμώνται διαφορετικά από μαθητές και καθηγητές αναδεικνύοντας μια επιπλέον παράμετρο του φαινομένου. Οι μαθητές θεωρούν ότι οι καθηγητές αντιλαμβάνονται μόλις το ένα τρίτο των περιπτώσεων σε αντίθεση με τους εκπαιδευτικούς που δηλώνουν ότι βοηθούν στον τερματισμό των βίαιων περιστατικών στη πλειοψηφία τους.

Ακόμη, οι σχέσεις συνεργασίας των καθηγητών με τους γονείς για την αντιμετώπιση των φαινομένων βίας είναι σχεδόν ανύπαρκτες καθώς οι έξι στους δέκα γονείς δεν μιλούν με τους καθηγητές του σχολείου ώστε να πάψουν τα φαινόμενα εκφοβισμού.

Επομένως, ενώ πολύ συχνά οι ενήλικες, δηλαδή οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί εντοπίζουν και αναγνωρίζουν το πρόβλημα του εκφοβισμού, αισθάνονται ότι είναι μόνοι τους απέναντι σε αυτό και δε μπορούν να κάνουν και πολλά για να το αντιμετωπίσουν.

Αυτό ακριβώς το κενό που υπάρχει, μεταξύ της ετοιμότητας ενός ατόμου να αναλάβει δράση και την ανάληψη δράσης είμαστε διατεθειμένοι να αναπληρώσουμε στην περίπτωση που επικοινωνήσετε με το γραφείο μας. Σε συνεργασία με ειδικό παιδοψυχολόγο που θα βοηθήσει το παιδί σας να αντιμετωπίσει την βία και τον εκφοβισμό που έχει υποστεί (καθώς πολλές φορές το παιδί-θύμα θεωρεί ευκολότερο να μιλήσει σε κάποιον άλλον πέραν από τους γονείς του και να αποκαλύψει το τι έχει συμβεί)  αλλά και μέσω έρευνας, μπορούμε να εξακριβώσουμε την κατάσταση και τις συνθήκες που επικρατούν στο σχολείο για το παιδί σας ώστε να εξασφαλιστεί η ψυχική και σωματική του ηρεμία.

Δεν πρέπει άλλωστε να ξεχνάμε ότι τα παιδιά έχουν απόλυτο δικαίωμα να βρίσκονται σε ένα σχολικό περιβάλλον που τους παρέχει ασφάλεια και προστασία και όχι οποιαδήποτε μορφής βίας και εκφοβισμό. Αυτός, είναι και ο πρωταρχικός μας στόχος σε κάθε περίπτωση που αφορά ενδοσχολική βία, δηλαδή το παιδί σας να αισθανθεί ξανά ασφαλές, το οποίο θα έχει σημαντική και καθοριστική σημασία στην κοινωνική και ψυχική του ανάπτυξη και εξέλιξη.