6974 372 702 info@spyro.gr

Αποκάλυψη : Η άγνωστη έρευνα της ΕΛΑΣ για τους ένστολους συνεργούς κακοποιών.

06.02.2021

Με μία λίστα 350 περίπου αστυνομικών που κρατούν ψηφιακούς ασυρμάτους στο …σπίτι τους ή τους κατέχουν αδικαιολόγητα, αναζητά η  ΕΛ.ΑΣ το κύκλωμα των ενστόλων που… ενοικιάζουν με τιμές περίπου 5.000 ευρώ μηνιαίως αυτό το κωδικοποιημένο σύστημα επικοινωνίας των αρχών ασφαλείας σε κακοποιούς. Κι αυτό προκειμένου οι τελευταίοι να αποφεύγουν τις συλλήψεις και να εξουδετερώνουν τις αστυνομικές επιχειρήσεις, κίνηση που έχει προκαλέσει αναστάτωση στο εσωτερικό της ΕΛΑΣ.

Κι όλα αυτά ενώ δεν έχει ενεργοποιηθεί κατά ένα μεγάλο τμήμα (σ.σ. με εξαίρεση του 2.000 ασυρμάτους της Αμεσης Δράσης) το σύστημα ηλεκτρονικής χαρτογράφησης με το σύστημα GPS των ασυρμάτων, ώστε να διαπιστωθεί αν κάποιοι από αυτούς είναι «σταθεροί» κι αδρανείς σε περιοχές της Αττικής με υψηλά ποσοστά εγκληματικότητας…

Αποκάλυψη : Η άγνωστη έρευνα της ΕΛΑΣ για τους ένστολους συνεργούς κακοποιών

Κάτι που αποτελεί δείγμα ότι βρίσκονται σε «ξένα χέρια» εκτός ΕΛΑΣ. Κι έτσι να μην μπορεί να λειτουργήσει το σύστημα απενεργοποίησης τους κι εξουδετέρωσης τους, σύμφωνα με τις τεχνικές δυνατότητες που υπάρχει, όταν δηλωθεί, φερ ειπείν, κλοπή τους.

 

Ακόμη έχει διαπιστωθεί ότι αστυνομικοί χρεώνονται τέτοιου είδους ασυρμάτους χωρίς λόγο, ενώ δεν αναζητείται τι έχουν απογίνει πολλές από αυτές τις συσκευές.

Η πώληση ψηφιακών πομποδεκτών της ΕΛ.ΑΣ αποτελεί ένα νέο δείγμα δράσης επίορκων αστυνομικών που μπορεί να οδηγήσει σε αιματοχυσίες στην διάρκεια των ερευνών.

Με επικίνδυνους κακοποιούς να μπορούν να στήνουν καρτέρι σε ένστολους των οποίων γνωρίζουν κάθε κίνηση. Καθότι τουλάχιστον σε 30 περιπτώσεις τους τελευταίους μήνες έχει διαπιστωθεί ότι σπείρες διαρρηκτών φαίνεται να ξέρουν με ακρίβεια την άφιξη αστυνομικών, τι διαμείβεται στο κέντρο της ΕΛ.ΑΣ.

Αυτό τους δίνει τη δυνατότητα να αιφνιδιάζουν τους αστυνομικούς ή να γλυτώνουν τις προσαγωγές φεύγοντας άρον-άρον από κατοικίες ή καταστήματα που έχουν εισβάλλει, συνεχίζοντας έτσι την εγκληματική δραστηριότητα τους και… επαναφέροντας το ζήτημα των ενστόλων που λειτουργούν ως «πληροφοριοδότες» των κακοποιών κι όχι το αντίστροφο…

Η έρευνα για τους …πωλητές ψηφιακών ασυρμάτων της ΕΛ.ΑΣ (σ.σ έχουν κωδικοποιημένο σήμα χωρίς δυνατότητα συνακρόασης από οποιονδήποτε άλλον εκτός της Αστυνομίας ) διεξάγεται από την Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων. Κι αυτό ύστερα από την σύλληψη προ μερικών εβδομάδων από το Τμήμα Ασφαλείας Αμαρουσίου (σ.σ. έχει προχωρήσει σε εξαρθρώσεις πολλών συμμοριών από τα δυτικά προάστια της Αθήνας και κυρίως –το 2016-της «μαφίας των ρομά» που είχε διαπράξει περίπου 1000 επιδρομές σε σπίτια της Αττικής) ενός 35χρονου ρομά σε κατοικία στο Ζεφύρι.

 

Ο εν λόγω 35χρονος έχει κατηγορηθεί για ληστείες κι είχε στην κατοχή του έναν ψηφιακό ασύρματο της ΕΛΑΣ.

Από την περαιτέρω έρευνα διαπιστώθηκε ότι ο ασύρματος ανήκε σε έναν 58χρονο αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ που υπηρετεί στην ΓΑΔΑ και στον οποίο φέρεται να είχε δοθεί ο ψηφιακός ασύρματος προ μερικών μηνών προκειμένου να συμμετάσχει σε μέτρα αστυνόμευσης στο κέντρο της Αθήνας.

Ο εν λόγω αξιωματικός είχε κατηγορηθεί παλιότερα για υπόθεση αρχαιοκαπηλίας-σχετική έρευνα στο Λιμενικό- κι είχε απαλλαγεί.

Οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ συγκέντρωσαν πληροφορίες ότι ο ασύρματος παραχωρήθηκε από τον αστυνομικό στον 35χρονο (σ.σ λειτουργούσε ως καθοδηγητής των συνεργών του σε ληστρικές επιθέσεις) έναντι 5.000 ευρώ, ενώ πιο πριν έπαιρνε κι ειδική αμοιβή για να τον φορτίζει.

Ωστόσο, οι ερευνητές της υπόθεσης εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο ότι οι …ασυρματιστές των συμμοριών διαρρηκτών και ληστών της Αττικής έχουν κι άλλους ψηφιακούς πομποδέκτες της ΕΛ.ΑΣ που τους έχουν δώσει έναντι αμοιβής ασυνείδητοι αστυνομικοί.

Με βασική υπόνοια ότι η παραχώρηση του ασυρμάτου από τον 58χρονο αστυνομικό στον κακοποιό δεν είναι αποσπασματική και τυχαία και κρύβει υπόγειες διασυνδέσεις ενστόλων με ποινικούς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι λίγη ώρα μετά την εισβολή των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ στο σπίτι του 35χρονου Ρομά, ο 58χρονος αστυνομικός πληροφορήθηκε από αγνώστους –πιθανόν μέλη του ίδιου κυκλώματος- το εύρημα των συναδέλφων του. Κι έσπευσε να δηλώσει την …απώλεια του ασυρμάτου!

Είναι ακόμη χαρακτηριστικό ότι όταν το Τμήμα Ασφαλείας Αμαρουσίου είχε εξαρθρώσει την αναφερόμενη «μαφία των Ρομά», είχε διαπιστωθεί ότι υπήρχε υποστήριξή της από πολλούς αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ που κατηγορήθηκαν για διαφθορά.

Ανάμεσα στα άλλα υπήρχε μεθόδευση αστυνομικών και μελών της «μαφίας των Ρομά» ώστε να υπάρξει ψευδής καταγγελία και σικέ διερεύνηση κλοπής, προκειμένου να ενοχοποιηθεί άτομο που εθεωρείτο «εχθρός» της συμμορίας.

Σε άλλο έγγραφο της δικογραφίας περιέχονται και συζητήσεις μεταξύ κατηγορουμένων Ρομά που αναφέρουν ότι αστυνομικοί πήραν 10.000 ευρώ προκειμένου να κατηγορήσουν άλλους ποινικούς που είναι σε «αντίπαλη» συμμορία. Καθώς και ότι οι ίδιοι ένστολοι ήξεραν πολύ νωρίτερα τη δράση της εν λόγω συμμορίας που εξαρθρώθηκε τώρα, χωρίς να προχωρήσουν σε οποιαδήποτε ενέργεια.

Ακόμη στην διάρκεια των συλλήψεων των 41 μελών της συμμορίας είχε προκύψει ότι τους είχαν πληροφορήσει αστυνομικοί για να κρυφτούν. Ακόμη μέλη εκείνης της συμμορίας διέθεταν αναλογικούς ασυρμάτους (σ.σ αυτοί πωλούνται στο εμπόριο) για να ακούν τις συχνότητες της ΕΛ.ΑΣ που τότε δεν χρησιμοποιούσε ακόμη το ειδικό κωδικοποιημένο σύστημα .

Πηγή: https://www.tovima.gr/2021/02/06/society/apokalypsi-i-agnosti-ereyna-tis-elas-gia-tous-enstolous-synergous-kakopoiion/