6974 372 702 info@spyro.gr

Απιστία - Μοιχεία

Απιστία - Μοιχεία

‘Ένας από τους βασικότερους λόγους κατάθεσης διαζυγίων στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια είναι η μοιχεία. Πρόκειται για την εξωσυζυγικά συναπτώμενη σεξουαλικά σχέση ,ενός παντρεμένου ατόμου με κάποιο τρίτο πρόσωπο. Πρόκειται για έναν όρο, που κατά τους νομικούς είναι η παράβαση της συζυγικής πίστης , με εξώγαμη συνουσία ανάμεσα σε δύο ετερόφυλα πρόσωπα, όπου το ένα είναι τουλάχιστον παντρεμένο.

Στην Ελλάδα η μοιχεία ήταν ποινικό αδίκημα από την αρχή της σύστασης του Ελληνικού κράτους. Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 1950, ήταν πλημμέλημα. Αποποινικοποιήθηκε στα πλαίσια της φιλελευθεροποίησης του Οικογενειακού Δικαίου.

Από την αρχαιότητα η μοιχεία αποτελούσε αδίκημα. Οι Δρακόντειοι νόμοι και αυτοί του Σόλωνα προέβλεπαν ποινές για ανάλογα αδικήματα. Οι νόμοι του Δράκοντα  δικαιολογούσαν το φόνο όποιου συλλαμβάνονταν επ΄ αυτοφώρω σε ερωτική συνεύρεση διαπράττοντας μοιχεία . Αλλά και ο Σόλωνας επέτρεπε  να ευνουχίσει το μοιχό, να σκοτώσει και τους δύο, είτε να τον βασανίσει μέχρι θανάτου , εξαγοράζοντας τη ζωή του στο αντίτιμο που ζητούσε ο απατημένος , είτε να τον σκοτώσει με λιθοβολισμό, με τη συνδρομή πολλών συμπολιτών τους.

Σε πολλές μουσουλμανικές χώρες ακόμη και σήμερα η γυναικεία μοιχεία τιμωρείται με θάνατο, καθώς η γυναικεία πολυανδρία δεν είναι αποδεκτή σε αντίθεση με την ανδρική πολυγυνία. Στη χώρα μας οριστικά η μοιχεία αποποινικοποιήθηκε το 1982.

Η μοιχεία αποτελεί έναν από τους βασικότερους λόγους κλονισμού του γάμου, χάρη στην οποία επέρχεται απομάκρυνση των συζύγων και κατά συνέπεια διάλυσης της συζυγικής σχέσης.